Zijnscoaching, hoe dan?


Vaak wordt mij gevraagd naar de betekenis van Zijnscoaching. Dit vind ik altijd een lastige vraag, omdat Zijnscoaching meer is dan coaching. Het draait om wezenlijke verandering. Het gaat voorbij aan het regulieren en het gaat voorbij aan methodieken. Juist dat waar wij ons allemaal aan vasthouden, laat je los binnen de Zijnscoaching. Wij houden allemaal vast aan onze IK en deze IK identificeren wij met het verhaal dat wij over onszelf vertellen. Wij identificeren ons met een verhaal, met onze gedachten over wie wij zijn. Maar als je deze verhalen kunt loslaten en doorzien dan ontstaat er ruimte voor wie jij echt bent, wie jij wezenlijk bent. Dit kun je ervaren als een staat van ZIJN. En dat is waar Zijnscoaching in essentie overgaat.

Want ZIJN heeft niets te maken met wat je denkt. Het gaat niet over jouw verhaal of over jouw gedachten. Wat als jouw gedachten niet waar zijn?  Wat als het allemaal verhalen zijn die wij onszelf vertellen? Wat blijft er dan over?

Ik weet zeker dat er nu allerlei gedachten in je hoofd komen. Gedachten die dit tegen spreken en een belachelijke vraag vinden. Dat is heel logisch, deze gedachten willen voorkomen dat jij gaat ervaren, voelen en ZIJN. Want dat is onbekend terrein, het is een afgesloten gebied en wij hebben geleerd daar niet naar toe te gaan (we denken om ons zelf te beschermen). Onze gedachten houden dit ook in stand, want immers; Wij houden van controle, overdenken, bewijs en logica, dat is ons houvast. En tegelijkertijd is dit ook waar de schoen wringt, waardoor we spanning, afgescheidenheid en stress ervaren.

Maar mag ik je uitnodigen toch eens stil te staan en jezelf écht af te vragen;

“Wat als mijn gedachten niet waar zijn?”

Probeer maar eens. Ga lekker zitten en haal even diep adem. Stel jezelf de vraag:

“Wat als mijn gedachten niet waar zijn?”

er verschijnt een antwoord in jouw gedachten…. En stel jezelf dan weer deze vraag:

“Wat als mijn gedachten niet waar zijn?”

Weer een antwoord en wellicht iets geïrriteerd, stel hem nog een keer:

“Maar wat als mijn gedachten niet waar zijn?”

Zo kun je even doorgaan en je zult merken dat er ineens in een moment, plotseling, als een glimp, even een moment van totale rust ontstaat … heel kort…. Maar het moment was er. Even die rust, even helemaal niets, even alleen ZIJN.

En die herkenning, die rust van ZIJN, dat ben JIJ! Dat ben jij zonder al jouw verhalen en gedachten. Zonder al jouw aannames en ideeën. Gewoon helemaal JIJ. En vandaar uit kun je helemaal ZIJN. Zijn wie je ten diepste bent. En vanhier uit kun je moeiteloos leven en werken. Hierin liggen al jouw aangeboren (ZIJNS) kwaliteiten. Wanneer dit gaat stromen kun je helemaal Zijn wie je ten diepste bent. Daar gaat Zijnscoaching over. Jezelf helemaal onderzoeken, bewust worden en bewust Zijn, dit gaat je zoveel opleveren! Je komt thuis bij jezelf en weet ineens wat je altijd hebt gemist. Jezelf! Wat je zoekt, ben jezelf!

Zijnscoaching gaat over de essentie van het leven, de essentie van zijn. Voorbij alle gebaande paden, voorbij aan je ego en voorbij aan wat wij weten. Het brengt je terug bij je ware zelf!

Wil je hier meer van ervaren? Of wil je hier over sparren? Ik nodig je graag uit!

Maar stel jezelf (of iemand anders 😃) vandaag in ieder geval nog de vraag:

“Wat als mijn gedachten niet waar zijn? ”

“Wat als mijn gedachten niet waar zijn?”

Vergelijkbare berichten