Ik maak een unieke verbinding tussen bewezen cognitieve methodieken en oosterse wijsheid

West ontmoet Oost


Mijn werkwijze is resultaatgericht en het beste van twee werelden. Ik maak gebruik van een combinatie van bewezen psychologische benaderingen en Oosterse wijsheid.

Aan de ene kant de westerse psychologie, praktisch en noodzakelijk omdat wij hier in het westen wonen en leven. De invloeden zijn groot en daarom is het goed om te begrijpen hoe de westerse psychologie en invloeden werken en voelbaar zijn in onze dagelijks leven.

De westerse benadering is gericht ”naar buiten”, cognitieve methoden met als doel weerbaar zijn en begrijpen. Omdat ik zelf heb ervaren, dat “de weg naar binnen” veel (meer) oplevert en veel inzichten geeft, gebruik ik de Oosters wijsheden en filosofieën (Oosterse non-dualiteit) in mijn aanpak en benadering. Je kan de situatie wel veranderen, maar als jijzelf niet verandert, blijft elke nieuwe situatie een uitdaging. Steeds zal je weer uitkomen bij dat zelfde gevoel waar je nu juist zo graag vanaf wilt.

De wereld kun je niet veranderen, de manier waarop jij ermee omgaat wel!!

Door oprecht jezelf te onderzoeken, ga je jezelf beter begrijpen, je ontdekt wie je ten diepste bent en je kwaliteiten worden nog verder ontwikkeld. Wanneer je echt bereid bent te onderzoeken wat er bij jou speelt, welke patronen je hebt en wat je misschien wel uit de weg gaat, zullen er wezenlijke veranderingen zijn in hoe jij met jezelf, met anderen en het leven omgaat. Oude denkbeelden, ingesleten patronen en beperkende overtuigingen zullen verdwijnen of vanuit een ander perspectief ervaren worden.

Doordat ik authentiek en open ben zal jij je al snel vertrouwd voelen. Hierdoor kun jij je echt gaan blootgeven en jezelf onderzoeken. Het uitgangspunt hierbij is: “zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig”. We werken met wat zich aandient en “wroeten” in het verleden is dus niet noodzakelijk en soms ook niet wenselijk of nodig.

Ik maak gebruik van verschillende methodes. Je kunt hierbij denken aan visualisaties, systemisch werk, (familie/organisatie) opstellingen en NLP.

Familie – en organisatie opstellingen

Je wordt van jongs af aan geconfronteerd met systemen. Vanaf je geboorte is daar het familiesysteem; de samenstelling van het gezin, opa’s en oma’s en onze voorouders. Vervolgens komen er steeds meer systemen bij. Systemen van opvoeders, werkgevers, organisaties en de maatschappij. Alles heeft zijn eigen systeem en daarbinnen ontwikkel jij jezelf.

Jouw plek binnen elk systeem is bepalend voor wat jij voelt en hoe jij de dingen ervaart. Jouw onbewuste overtuigingen en patronen zijn ontstaan in deze systemen. Met systemisch werken kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken. Soms zitten overtuigingen en gedragingen al heel lang vast in een systeem. Hier kan jij last van hebben, terwijl de gedachten of de pijn die hierbij horen helemaal niet van jou zijn. Door middel van opstellingen worden veel onbewuste patronen, gevoelens en overtuigingen zichtbaar. Dit brengt je dichterbij de kern van een probleem. Werken met opstellingen geeft heel veel inzichten en werkt zowel bevrijdend als helend.

Een opstelling kun je individueel doen of met een groep. Als je de opstelling alléén doet gebruiken wij de “blaadjes methode”. Een opstelling met een groep is ook mogelijk, dan werken wij met representanten. Beide opties zijn mogelijk en zeer effectief. Samen met een collega organiseer ik dagen/dagdelen waarop wij werken met opstellingen. Op aanvraag kunnen wij deze ook plannen op een door jouw gekozen datum. Opstellingen zijn vaak ook onderdeel van mijn trajecten.

“Before you heal someone, ask him if he’s willing to give up the things that made him sick,”

– Hippocrates –

Stel gerust je vraag

Wil je meer weten over het doen van opstellingen? De mogelijkheden voor het coachen van een medewerker of heb je een andere vraag? Laat dan je gegevens achter en ik neem contact met je op.